Openbaar onderzoek van start voor hernieuwing omgevingsvergunning Luchthaven Oostende-Brugge

Persbericht 30 mei 2024

Het openbaar onderzoek voor de hernieuwing van de omgevingsvergunning van Luchthaven Oostende-Brugge gaat officieel van start op donderdag 30 mei 2024. Luchthavenexploitatiemaatschappij (LEM Oostende-Brugge nv) diende hiervoor op 12 oktober 2023 de hernieuwingsaanvraag van haar omgevingsvergunning in, ruim een jaar voor het verstrijken van de huidige vergunning op 19 oktober 2024. Gedurende de afgelopen maanden heeft LEM Oostende-Brugge op basis van aanvullende vragen het dossier vervolledigd. Hierop werd het dossier volledig en ontvankelijk verklaard, waardoor we nu een belangrijke stap kunnen zetten naar het openbaar onderzoek.

Duurzame uitbouw activiteiten

Voor de aanvraag heeft LEM Oostende-Brugge zich gebaseerd op de Visienota van de Vlaamse Regering, waarin de opgestelde strategieën en scenario's als leidraad dienen voor de toekomstige ontwikkelingen van Luchthaven Oostende-Brugge. De luchthaven zal hierbij inzetten op een verdere duurzame ontwikkeling van de lijnvluchten en vooral op het verder uitbouwen van de vrachtvluchten.

De luchthaven wil de komende jaren verder ontwikkelen tot een belangrijke speler in de vrachtsector. De recente investeringen van Versluys Logistics in nieuwe loodsen vormen een eerste stap in deze ontwikkelingsstrategie. We zijn ervan overtuigd een belangrijke rol te kunnen spelen in de export en import in Vlaanderen, en de ruime regio daar rond. Deze nieuwe ontwikkelingen kunnen niet alleen de vrachtcapaciteit versterken, maar ook een aanzienlijke impuls zullen geven aan de lokale werkgelegenheid.

Milieueffectenrapport

Het dossier, dat als ontvankelijk is verklaard, omvat tevens een milieueffectrapport (MER) dat is opgesteld door onafhankelijke experts. Dit rapport biedt inzicht in hoe de luchthaven zich de komende jaren verder kan ontwikkelen, met een nadruk op het behoud van een evenwicht tussen economische groei en het welzijn van de buurtbewoners.

CEO Eric Dumas benadrukt: “We zijn vastbesloten om de overlast te beperken en hebben daarvoor in het Milieueffectrapport (MER) en het beleidsplan van de luchthaven een gedetailleerd actieplan opgesteld. We streven ernaar om extra maatregelen te nemen om potentiële hinder te verminderen. Bovendien wordt er voortdurend overleg gevoerd tussen verschillende partners op de luchthaven om specifieke procedures aan te passen en gerichte acties te ondernemen om de overlast voor de buurtbewoners tot een minimum te beperken.

Duurzame ontwikkeling

“We streven naar verdere verduurzaming van onze luchthaven door middel van een uitgebreid Carbon Management Plan. Daarnaast blijven we ons inzetten voor het ondersteunen van projecten en het omarmen van nieuwe technologieën”, zegt Dumas. Zo zet de luchthaven in op groene stroom via de implementatie van een zonnepanelenpark, de verdere elektrificatie van dienstvoertuigen, de elektrificatie van de externe stroomvoorziening van vliegtuigen en ander afhandelingsmateriaal.

Luchthaven Oostende-Brugge streeft continu naar een evenwicht tussen de exploitatie van de luchthaven en het beperken van overlast voor de omwonenden.

Verhuis SAR-helibasis

De luchthaven vraagt een omgevingsvergunning aan voor het voortzetten en uitbreiden van haar eigen activiteiten. Dit dossier staat los van de SAR-helibasis, wa7arbij Defensie haar NH-90 helikopters wil baseren op Luchthaven Oostende-Brugge. Dit werd dus niet opgenomen in de omgevingsvergunning, daar Defensie hier zelf een eigen omgevingsvergunning voor dient aan te vragen.

Infovergadering

Naar aanleiding van het openbaar onderzoek zal er op 12 juni 2024 een openbare informatiesessie plaatsvinden. Meer details zullen binnenkort worden gepubliceerd op de website van de luchthaven: www.luchthaven-oostendebrugge.com/omgevingsvergunning. Tijdens deze sessie zal onder andere een toelichting worden gegeven over het Milieueffectenrapport (MER), dat is opgesteld door Sertius.

Perscontact: (Niet voor publicatie)
Tom Rutsaert
Woordvoerder
0487 78 69 14

 

Over Luchthaven Oostende-Brugge

Luchthaven Oostende-Brugge vervult een cruciale rol binnen het luchthavennetwerk in Vlaanderen. Sinds 2014 werken de Vlaamse overheid en de privé samen voor de ontwikkeling van de luchthavens. De overheid is via een publieke nv (de luchthavenontwikkelingsmaatschappij of LOM) verantwoordelijk voor de basisinfrastructuur van de luchthavens. Het privébedrijf EGIS staat als luchthavenexploitatiemaatschappij (LEM) in voor de commerciële uitbating.

Jaarlijks reizen honderdduizenden passagiers via Luchthaven Oostende-Brugge naar de zon. Reizigers kunnen hierbij kiezen uit een ruime waaier aan zonnige bestemmingen. Reizigers kunnen hierbij steeds rekenen op een relax vertrek dankzij onder andere de korte wandelstanden en de snelle doorlooptijden. Naast toeristische vluchten, is de luchthaven ook actief op het vlak van business en private aviation. Hiervoor werd in 2019 een gloednieuwe Business Terminal geopend die uitgebaat wordt door het North Sea Aviation Center (NSAC).

Luchthaven Oostende-Brugge is ook volledig uitgerust als cargo luchthaven.Sinds 2020 steeg het verhandelde vrachtvolume op de luchthaven met meer dan 150% tot 62.000 ton in 2021. De luchthaven zal de volgende jaren dan ook sterk investeren in het cargo segment. Hiervoor wordt de komende jaren in samenwerking van Versluys Logistics een ‘Cargo Village’ gebouwd die voor meer dan 48.000 m2 aan nieuwe warehouse faciliteiten moet voorzien.

Tot slot is de luchthaven ook actief in General Aviation. Zo biedt de luchthaven een thuis aan enkele vliegscholen en vliegclubs en vinden ook diverse onderhoudsactiviteiten en opleidingen tot luchtvaarttechnicus plaats op de luchthaven.

Neem contact op met

Nieuwpoortsesteenweg 887, 8400 OOSTENDE

info@ostendairport.aero

www.luchthaven-oostendebrugge.com